Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@21:44:56 GMT

کدام اشعار عاشورایی ماندگار خواهند شد؟

تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۶۲۱۲۰

کدام اشعار عاشورایی ماندگار خواهند شد؟

ایسنا/خراسان رضوی یک شاعر آئینی با بیان اینکه شعرهایی می‌تواند موفق و ماندگار باشد که ضمن پرداختن به مصائب اهل‌بیت، قداست و جایگاه آن‌ها را هم حفظ کنند، گفت: با این حال در برخی از اشعار به دلیل اینکه صرفاً با هدف اینکه از مخاطب اشک بگیرد نوشته می‌شود، نسبت به ساحت امام حسین(ع) و اهل بیت ایشان جسارت می‌شود و احترام به آن‌ها رعایت نمی‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجت‌الاسلام و المسلمین سیدحسن مبارز در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه نکات ظریفی در مقاتل وجود دارد که شایسته است اهل تحقیق و شاعران آئینی در اشعار و نوشته‌های خود به آن‌ها توجه داشته باشند، اظهار کرد: در منابع تاریخی و مقاتل، مسائل معرفتی بسیاری در رابطه با حضرت ابوالفضل(ع) بیان شده، از جمله ایثار، از خود گذشتگی و مواسات آن بزرگوار که برای امام زمان و برادر خود، جان خود را فدا می‌کند. البته که این موارد در دنیای امروز شاید خیلی قابل درک و هضم نباشد؛ چراکه در دنیای مادی‌گرای امروز همه‌چیز حول محور منافع فردی و شخصی مادی می‌چرخد، اما در مکتب امام حسین(ع)، حضرت ابوالفضل(ع) در راه امام زمان خود از جانش می‌گذرد.

وی با اشاره به اینکه در اشعار عاشورایی باید به مسائلی مانند ادب در برابر امام، ایثار نسبت به امام و انجام ندادن کار بدون اذن امام پرداخته شود، در رابطه با اتفافاتی که در این خصوص در کربلا رخ داده، افزود: در تاریخ طبری ذکر شده که وقتی امام حسین(ع) و قمر بنی‌هاشم(ع) برای آوردن آب به سمت فرات می‌روند، حضرت عباس(ع) که همیشه پشت سر امام حسین(ع) می‌ایستاده، جلوتر از سیدالشهدا(ع) با دشمن می‌جنگد، یعنی فدایی امام حسین(ع) می‌شود تا اگر خواست اتفاقی بیفتد ابتدا برای او رخ دهد و امامش در امان باشد. 

این شاعر آئینی تصریح کرد: همچنین وقتی که شمر امان‌نامه می‌آورد نیز به دلیل مناسبت فامیلی که مادر شمر با مادر حضرت عباس(ع) داشته و از یک قبیله بودند، به دنبال حضرت عباس(ع) می‌گردد و او را صدا می‌کند، اما حضرت جواب او را نمی‌دهند که این ادب حضرت ابوالفضل در برابر امام حسین(ع) را نشان می‌دهد که بدون اجازه امام خود با دشمن مذاکره و صحبت نکردند.

برخی شعرها صرفاً با هدف اشک گرفتن از مخاطب سروده می‌شوند

وی در رابطه با اشعار شاخصی که در رابطه با حضرت ابوالفضل سروده شده، بیان کرد: کتابی را سال‌ها پیش علیرضا قزوه تحت عنوان «من می‌گویم، شما بگریید» جمع‌آوری کرده بود کتابی بسیار خوبی در رابطه با امام حسین(ع) و اصحاب ایشان است. شعرهای فاخری در فصل دوم این کتاب برای حضرت ابوالفضل(ع) وجود دارد که می‌توان از میان آن‌ها به اشعار عمان سامانی، مشکات کاشمری، آذرم مشهدی، غلامرضا سازگار، حاج علی انسانی اشاره کرد.

مبارز با بیان اینکه شاعران باید وقایع کربلا و عاشورا را به زبان هنر در راستای شناساندن امام حسین(ع) به تمام جهان بنویسند، خاطرنشان کرد: معتقدم شعرهایی می‌تواند موفق و ماندگار باشد که ضمن پرداختن به مصائب اهل‌بیت، قداست و جایگاه آن‌ها را هم حفظ می‌کند، اما برخی از شعرهای جدید صرفاً با هدف اینکه از مخاطب اشک بگیرد نوشته می‌شود، انسان را اذیت می‌کند و به نظر می‌رسد که گاهی اوقات در این اشعار حتی نسبت به ساحت امام حسین(ع) و اهل‌بیت ایشان جسارت می‌شود و احترام به آن‌ها رعایت نمی‌شود.

شاعر آئینی بدون مطالعه مقاتل نمی‌تواند موفق باشد

این شاعر آئینی خاطرنشان کرد: در زمانی که عمان سامانی و نیر تبریزی شعر می‌گفتند نیز شعرهای بسیار نازلی سروده می‌شد؛ چراکه صرفاً به مصیبت می‌پرداخت و در راستای اشک گرفتن از مخاطب سروده می‌شد و به قداست امام حسین(ع) و اهل‌بیت ایشان توجهی نداشت که این موضوع امروز هم وجود دارد. هرچند که نیت آن‌ها هم بد نیست و به قصد ثواب و تقرب به اهل‌بیت(ع) شعر می‌گویند، اما آنچه درست است، این است که در شعر نباید هدف فقط نگاه به بُعد عاطفی باشد و باید به ابعاد معرفتی نیز توجه داشت و ضمن آن جایگاه معنوی و قداست اهل‌بیت(ع) را حفظ کرد.

وی در رابطه با تأثیر جشنواره‌ها و کنگره‌های شعر عاشورایی بر تقویت آثار شاعران، بیان کرد: مجموع جشنواره، کارگاه و دوره‌های آموزشی می‌تواند در راستای ارتقاء جایگاه شعر شاعران آئینی و جهت‌دهی به آن‌ها تاثیرگذار باشد، اما باید مراقب باشیم که دچار آفت‌های آن نشویم و شعرهایمان کلیشه‌ای نشود. به نظرم می‌رسد که شاعر در این قضایا یک محقق هم باشد و نمی‌شود که فقط بخواهد با توجه به احساس پیش رود؛ چراکه قطعاً شاعر بدون مطالعه، تحقیق و بررسی مقاتل عاشورایی نمی‌تواند موفق باشد.

مبارز در خصوص شعر هیأت، عنوان کرد: معتقدم که نمی‌توان مشخصه‌های خاصی را برای شعر هیأت در نظر گرفت و آن را از باقی اشعار جدا کرد؛ چراکه بسیاری از اشعار کلاسیک در هیأت‌ها خوانده می‌شود و مخاطبان علاقه بسیاری به شعرهای سنتی و قدیمی قوی دارند و می‌توان یک شعر معرفتی هم شعر هیأت باشد که بصیرت هم به مخاطب هم بدهد. بنابراین به نظر می‌رسد در شعر هیأت امروز برخی از اشعار به تمام ابعاد معرفتی و مصائب می‌پردازد و برخی صرفاً مرثیه است.

ذکر وقایع عاشورا نقشه راه ماست

این شاعر آئینی در رابطه با تاثیر کرونا بر مجالس عزاداری‌ امام حسین(ع)، تصریح کرد: کرونا بر تمام ابعاد زندگی انسان‌ها تأثیر گذاشته، اما صمیمیت از هیأت‌های عزاداری امام حسین(ع) را نگرفته است؛ چراکه مجالس امام حسین صرفاً نمادین نیست و ذکر وقایع عاشورا و کربلا برای ما بخشی از زندگی است که نقشه راه و جریان‌ساز است و با واقعه عاشورا است که انقلاب اسلامی، هشت سال دفاع مقدس و جریان مدافعان حرم شکل می‌گیرد. عاشورا یک موضوع ساده نیست که هر زمان علاقه داشتیم برای آن مراسم بگیریم و هر زمان علاقه نداشتیم آن را تعطیل کنیم؛ چراکه عاشورا جریانی است که اگر آن را از دست دهیم هویت، اعتقاد و باور خود را از دست داده‌ایم.

وی اضافه کرد: به همین منظور است که مقام معظم رهبری در سخنان خود تأکید کردند که محافل عزاداری برگزار شود، اما با رعایت تمام شیوه‌نامه‌های بهداشتی و ایشان قطعاً بر اساس اهمیت و جایگاه مجالس اهل‌بیت و عاشورا به این موضوع پرداختند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری محرم ۱۴۰۰ محرم شعر عاشورایی عاشورا حضرت ابوالفضل تواند موفق امام حسین ع شاعر آئینی شعر هیأت اهل بیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۶۲۱۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور کاروان سفیران کریمه اهل بیت(س) در کرمانشاه

کاروان سفیران کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه(س) و پرچم مطهر آستان مقدس بانوی کرامت، شامگاه سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ماه وارد کرمانشاه شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، در آستانه زاد روز دخت مکرم امام موسی کاظم(ع) حضرت فاطمه معصومه(س)، کاروان سفیران کریمه اهل بیت(ع) با ورود به کرمانشاه شمیم روحانی آستان مقدس کریمه اهل بیت(ع) را بر فضای این شهر و دیار حاکم کردند.

این کاروان متشکل از دو خادم، مداح و روحانی، با همراه داشتن پرچم مطهر آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه(س) در سه روز حضور در کرمانشاه شور و شعف خاصی به آغاز دهه کرامت و ویژه برنامه‌های جشن سالروز ولادت با سعادت کریمه اهل بیت(س) و گرامیداشت روز دختر خواهند بخشید.

دیدار با خانواده معظم شهدا، حضور در مدارس و حوزه علمیه حضرت امام خمینی(ره)، دیدار با متدینین و نمازگزاران در مساجد و محلات محروم و حاشیه نشین شهر کرمانشاه، حضور در جمع سرافرازان نیروی زمینی ارتش و خانواده‌های این دلاورمردان، عیادت از بیماران بستری در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی علوم پزشکی، حضور در  هیئات مذهبی و جشن ها و مراسمات ویژه آغاز دهه کرامت و میلاد حضرت فاطمه معصومه(س)، شرکت در مراسم دعای ندبه، حضور درجمع نمازگزارن نماز عبادی سیاسی جمعه و حضور در جمع مردم مومن و انقلابی شهرستان هرسین از برنامه های سفر کاروان سفیران کریمه اهل بیت(ع) است.

گفتنی است، ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان کرمانشاه، که سال گذشته برای اولین بار میزبانی از کاروان خدام حرم حضرت فاطمه معصومه(س) داشت؛ امسال نیز با همکاری شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان برنامه‌های متنوع و ارزشی را برای بهره‌مندی مردم شهید پرور کرمانشاه از حضور روحانی و پربرکت سفیران کریمه اهل بیت(ع) در کرمانشاه و شهرستان‌های تابعه تدارک دیده است.

برنامه‌های این کاروان که از امروز آغاز شده و تا 21 اردیبهشت ماه ادامه دارد، به شرح زیر است.

ردیف

عنوان برنامه

زمان / ساعت

مکان

1

دیدار با پرسنل ارتش ستاد فرماندهی غرب

7:30 صبح 19/02/1403

ستاد فرماندهی ارتش غرب

2

دیدار با طلاب حوزه علمیه حضرت امام خمینی (ره)

9:30 تا 10:30 صبح

19/02/1403

بلوار طاقبستان - حوزه علمیه حضرت امام خمینی (ره)

3

دیدار با پرسنل و بیماران بیمارستان حضرت معصومه (س) شهر کرمانشاه

10:30  تا 11:30 صبح

19/02/1403

بلوار طاقبستان  - بیمارستان حضرت معصومه (س)

4

دیدار با دانش آموزان دبیرستان الزهراء(س)

11 تا 12

19/02/1403

دولت آباد – شهرک اسلامیه

5

دیدار با اهالی شهرک صادقیه

 16 تا  17

19/02/1403

شهرک صادقیه – مسجد امام جعفر صادق (ع)

6

دیدار با اهالی ده پهن

18:30 تا 18:45

19/02/1402

ده پهن – مسجد امام خمینی (ره)

7

دیدار با خانواده‌های پرسنل ارتش

نماز مغرب و عشاء

19/02/1403

 

8

دیدار با اهالی شهرک سجادیه (چمن )

20:30 تا  21

19/02/1403

شهرک سجادیه (چمن ) – مسجد حضرت امام سجاد (ع)

9

دیدار با اعضاء هیئت محبان حضرت علی اکبر(ع)

6:30 تا 7 صبح

20/02/1403

مسجد حاج قمبر خیابان شریعتی

10

دیدار با خانواده های معظم شهدا (سه خانواده)

8  صبح تا  12

20/02/1403

بیت  سه خانواده معظم شهید

11

جشن دختران

18:30 تا 20:30

20/02/1403

امامزاده ابراهیم طاقبستان

12

دیدار با اعضاء هیئت ثاره الله

21:30 تا 22

20/02/1403

بلوار طاقبستان حسینیه حضرت معصومه (س)

13

حضور در مراسم دعای ندبه

7 تا 8 صبح

21/02/1403

مزار شهدا – حسینیه شهدا

14

حضور در ستاد انتخابات فرمانداری کرمانشاه

9 تا 10 صبح

21/02/1403

فرمانداری کرمانشاه

15

دیدار با اهالی منطقه چقامیرزا فاز یک

11 تا 11:30  صبح

21/02/1403

چقامیرزا فاز یک – مسجد الرضا (ع)

16

حضور در بین نمازگزاران نماز جمعه شهر کرمانشاه

12 تا پایان نماز جمعه

21/02/1403

مسجد جامع کرمانشاه

17

دیدار با مردم شهرستان هرسین

16 تا  18

21/02/1403

هرسین – حرم مطهر امامزاده مهدی (ع)

18

مسجد شهید عاصمی 

17 تا 19

21/02/1403

شهرک پرواز بلوار شهید  امجدیان – روبروی مدرسه ترنم – مسجد شهید عاصمی

19

حضور در جمع نمازگزاران مسجد چهارمین شهید محراب الهیه

19:30 تا 20:30

21/02/1403

مسجد چهارمین شهید محراب الهیه

20

حضور در جمع نمازگزاران و مومنین مسجد سلمان فارسی

20:30 تا 21

21/02/1403

فرهنگیان فاز 2  -  مسجد سلمان فارسی

21

حضور در مراسم مسجد النبی (ص) طاقبستان

21:30 تا 22

21/02/1403

مسجد النبی (ص) طاقبستان

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خاطره‌ای ماندگار از پرواز پروانه‌ها در حرم امام رضا (ع)
  • ترویج سیره عملی امام رضا (ع) با برنامه های دهه کرامت
  • میزبانی حرم مطهر رضوی از زائران غیرایرانی در دهه کرامت
  • حضور کاروان سفیران کریمه اهل بیت(س) در کرمانشاه
  • جشن بزرگ «دختران ایران» در میدان امام حسین(ع) برگزار می‌شود
  • ارسال ۲۰۰ مقاله ملی و بین‌المللی به کنگره جهانی حضرت رضا(ع)
  • محفل انس با قرآن در آبدان برگزار شد
  • عدالت برای همه، ظلم به هیچ‌کس؛ محور پنجمین کنگره امام رضا(ع)
  • تصاویری زیبا از همخوانی خادمان در چایخانه حضرت رضا(ع) | ویدئو
  • خدمات جهاد سازندگی ماندگار است